top of page

FAQ - VASTAUKSIA USEIMMIN KYSYTTYIHIN KYSYMYKSIIN

Disclamer: Tällä sivulla kerrotut asiat perustuvat kokemukseeni ja omiin mielipiteisiini dalmatiankoirista. Suorissa lainauksissa lähde on mainittu.

Uros vai narttu?
Tämä on pääosin makuasia. Urokset ja nartut ovat luonteeltaan hieman erilaisia. Urokset ovat kovin suoria, hieman yksinkertaisiakin ja helpommin ennakoitavia kuin nartut, jotka osaavat olla todella oveliakin. Rotuna dalmatiankoira on erittäin ihmisrakas, tässä en näe sukupuolten välillä eroja. Urokset ovat helpommin ”perässä hiihtäjiä”, nartut hieman itsenäisempiä. Sanonkin usein, että narttu rakastaa omistajaansa, mutta uros on rakastunut omistajaansa. Nartut tulevat helpommin toimeen kaikenlaisten koirien kanssa, uroksilla saattaa teini-iän jälkeen esiintyä ylimääräistä pullistelua, mikä vaikeuttaa tietysti toisten urosten välisiin tapaamisiin. Kaikki nämä piirteet ovat kuitenkin todella koirakohtaisia. Pentueen vanhempien sekä suvussa esiintyvien koirien luonteet vaikuttavat näihin paljonkin, koska luonne on vahvasti periytyvä ominaisuus. Siksi on tärkeää ottaa selvää sukutaulussa lähellä esiintyvien koirien luonteista. Tämä onnistuu esimerkiksi haastattelemalla kasvattajaa ja tapaamalla pentueen emän ja isän. Mikäli perheessä asuu jo uros, en liian pienellä ikäerolla toista urosta perheeseen ottaisi. Tämä pätee myös narttuihin, mikäli kyseessä on kaksi vahvaluonteista narttua. Täytyy muistaa, että aina on poikkeuksia ja yhtä oikeaa ohjetta tähän kysymykseen ei ole.


Dalmatiankoira kerrostaloon ja / tai kaupunkiin?
Miksi ei? Dalmatiankoira ei omaa suurempaa vahtiviettiä kuin monetkaan seurakoirat. Dalmatiankoira tarvitsee liikuntaa siinä missä muutkin rodut. Dalmatiankoira on lisäksi todella sopeutuvainen. Mikäli vapaana juoksuttamiseen ei ole usein mahdollisuutta, on koiralle tarjottava riittävästi aivotyötä. Kymmenen minuutin aivotyöskentely tai vaikka tunnin tottelevaisuustreeni väsyttää koiraa enemmän kuin kymmenen kilometrin juoksulenkki.


En ole maratoonari, sopiiko dalmatiankoira minulle?
Lue yllä oleva vastaus. Peruslenkityksellä pärjää vallan mainiosti, kunhan on valmis tarjoamaan koiralle riittävästi muita aktiviteetteja. Täytyy muistaa, että koiran kunto kohoaa siinä missä ihmisenkin. Paljon kuntoillessa koiran kunto kasvaa ja pelkästä lenkityksestä väsyäkseen se tarvitsee aina vaan enemmän ja enemmän liikuntaa. Kun ollaan kotona, dalmiksen löytää useimmiten omasta kainalosta nukkumasta.

 

Onko dalmatiankoira terve rotu?
Dalmatiankoira on rakenteeltaan hyvin perusterve rotu. Huomioitava asia dalmatiankoirilla on alttius saada uraattikiteitä: ” Virtsakivistä ja kiteistä uraattikiteet ja ‐kivet ovat rodulle tyypillinen ongelma, johtuen dalmatiankoiran muista roduista poikkeavasta aineenvaihdunnasta. Tavallisesti koirilla ruuan proteiinit, erityisesti puriinia sisältävät proteiinit pilkotaan maksassa allantoiiniksi, jonka munuaiset erittävät virtsaan. Allantoiinin esiaste virtsahappo pilkotaan uraattioksidaasi-entsyymillä allantoiiniksi. Uraattioksidaasi entsyymin tuotanto on dalmatiankoirilla normaali. Sen sijaan kantajaproteiini, joka kuljettaa virtsahapon maksaan uraattioksidaasin pilkottavaksi, puuttuu dalmatiankoirilta. Tästä johtuen virtsahappo erittyy munuaisista suoraan virtsaan pilkkoutumatta allantoiiniksi. Konsentraation ja pH:n suhteen otollisissa olosuhteissa virtsahaposta voi muodostua uraattia, joka saattaa kiteytyä. Pahimmillaan kiteistä voi muodostua uraattikiviä. Erityisesti uroskoirilla uraattikivet voivat virtsateiden rakenteen takia johtaa akuuttiin, hengenvaaralliseen tukokseen, nartuilla nämä tilat ovat harvinaisempia. Täten proteiinipitoinen ruokavalio lisää riskiä uraattikiteiden muodostumiseen, ja erilaiset runsaasti proteiinia sisältävät aktiiviruoat ovat dalmatiankoirille sopimattomia.” (Lainaus Dalmatiankoirien jalostuksen tavoiteohjelmasta 2017). Uraattikiteiden aiheuttamia oireita tavataan arviolta n 8-10 % dalmatiankoirista. Kiteiden ennaltaehkäisy on yleensä kohtuullisen helppoa oikean ruokinnan ja riittävän nesteytyksen kautta. Toki on yksilöitä, joille ruokinnan kautta tehtävät kotikonstit eivät tepsi. Dalmatiankoirilla on jossain määrin tavattu myös atopiaa ja allergioita. Allergista tai atooppista koiraa ei pääsääntöisesti tulisi käyttää jalostukseen ja siksipä näiden välttämisessä on tärkeää taas tutkia pentueen vanhempia ja sukutaulussa esiintyvien koirien terveystilannetta. Tarkemmin dalmatiankoirien terveystilanteesta voitte lukea rodun jalostuksen tavoiteohjelmasta TÄÄLTÄ.

 

Mitä dalmatiankoiran ruokinnassa tulee ottaa huomioon?
Uraattikiteiden ennaltaehkäisy ruokinnan kautta on erittäin tärkeää. Aikuisen dalmatiankoiran ruoan tulee olla vähäpuriinista. Puriinia on eniten nahassa, sisäelimissä, äyriäisissä ja punaisessa lihassa. Myös herneet ja pavut sisältävät paljon puriinia. Pääsääntöisesti voidaan sanoa, että laadukas, alle 25% proteiinia sisältävä nappula on dalmatiankoiralle sopivaa. Olennainen osa dalmatiankoiran ruokintaa on runsas vesi, joka laimentaa virtsaa. Ruoka tuleekin tarjota AINA runsaan veden kera. Kasvattaja antaa tarkat ruokintaohjeet pennun mukana ja ohjeistaa koiran ruokinnassa aina tarvittaessa. Muistathan noudattaa kasvattajalta saatuja ohjeita. LUA-geeniä kantavaa dalmatiankoiraa voi pääsääntöisesti ruokkia puriineista sen suuremmin välittämättä.

(”Virtsakivistä ja kiteistä uraattikiteet ja ‐kivet ovat rodulle tyypillinen ongelma, johtuen dalmatiankoiran muista roduista poikkeavasta aineenvaihdunnasta. Tavallisesti koirilla ruuan proteiinit, erityisesti puriinia sisältävät proteiinit pilkotaan maksassa allantoiiniksi, jonka munuaiset erittävät virtsaan. Allantoiinin esiaste virtsahappo pilkotaan uraattioksidaasi-entsyymillä allantoiiniksi. Uraattioksidaasi entsyymin tuotanto on dalmatiankoirilla normaali. Sen sijaan kantajaproteiini, joka kuljettaa virtsahapon maksaan uraattioksidaasin pilkottavaksi, puuttuu dalmatiankoirilta. Tästä johtuen virtsahappo erittyy munuaisista suoraan virtsaan pilkkoutumatta allantoiiniksi. Konsentraation ja pH:n suhteen otollisissa olosuhteissa virtsahaposta voi muodostua uraattia, joka saattaa kiteytyä. Pahimmillaan kiteistä voi muodostua uraattikiviä. Erityisesti uroskoirilla uraattikivet voivat virtsateiden rakenteen takia johtaa akuuttiin, hengenvaaralliseen tukokseen, nartuilla nämä tilat ovat harvinaisempia. Täten proteiinipitoinen ruokavalio lisää riskiä uraattikiteiden muodostumiseen, ja erilaiset runsaasti proteiinia sisältävät aktiiviruoat ovat dalmatiankoirille sopimattomia.” (Lainaus Dalmatiankoirien jalostuksen tavoiteohjelmasta 2018-2022).

 

Mitä jos näyttelyt ei kiinnosta?
Monesti kuvitellaan, että vain intohimoinen näyttelyissä kävijä saa näyttelyistä innostuneelta kasvattajalta pennun. Tämä ei pidä paikkansa. Dalmatiankoira on erinomainen harrastuskoira oikeastaan mihin tahansa lajiin. Myös aivan kotikoiran arki on ok, kunhan koiran aktivoinnista ja liikunnasta pidetään huolta. Tämä pätee toki aivan kaikkiin koiriin. Mikäli kuitenkin olet ostamassa lupaavaa näyttelykoiraa, voit sopia kasvattajan kanssa vaikka niin, että kasvattajalla on oikeus käyttää koiraa näyttelyssä niin halutessaan. Tai voit tehdä kasvattajan kanssa sijoitussopimuksen koirasta, jolloin koko näyttelyttäminen, jalostuskäytön edellyttämät terveystutkimukset ja jalostuskäyttöoikeus voi olla kasvattajan vastuulla ennalta määritellyn ajan. Ihan miten asiasta sovitte. Sijoitussopimuksesta voit lukea tarkemmin sitä koskevasta kysymyksestä.

Onko dalmatiankoira miellyttämisenhaluinen?
On ja ei. Dalmatiankoiralta puuttuu ns. "palveluhimo"geeni. Dalmatiankoira on erittäin nopea oppimaan, mutta se tuskin tuo sinulle tohveleita vain tehdäkseen sinut onnelliseksi. Kyllä useimmiten dalmatiankoiran motivaattorina on tehtävän tai tempun toteuttamisesta saatava palkka. Poikkeuksiakin toki on.

 

Oppiiko dalmatiankoira helposti?
Kyllä oppii. Dalmatiankoira on todella fiksu rotu ja helpohkosti koulutettavissa. Dalmatiankoirilla on usein ns. kanan keskittymiskyky, eli pitkiä toistoja se ei oikein jaksa tehdä. Treenatessa ja uutta opetellessa lyhyet onnistumiset kantavat pidemmälle. Pakottamalla dalmatiankoiraa ei kyllä saa toimimaan. Positiivinen vahvistaminen ja sheippaus ovat oivia tapoja kouluttaa dalmatiankoiraa. Naksutin on myös hyvä apuväline. Muistetaan, että kaikessa fiksuudessaan dalmatiankoira oppii myös ne huonot tavat kovin helposti. Eli mikä on kerran kielletty, on aina kielletty.

 

Millaisiin harrastuksiin dalmatiankoira soveltuu?
Dalmatiankoiran kanssa voit harrastaa aivan mitä mieleen juolahtaa. Suosituimpia harrastuksia näyttelyiden ohella on varmastikin rally-toko ja agility. Lisäksi kohtalaisen paljon harrastetaan myös seuraavia lajeja: nosework, metsäjälki, pk-haku, vetolajit, tottelevaisuus. Ei varmastikaan ole lajia mitä ei dalmatiankoiran kanssa voisi harrastaa. Kyse on enemmän omista tavoitteista kuin dalmiksen kyvyistä tehdä jotain lajia.

Sopiiko dalmatiankoira ensimmäiseksi koiraksi?
Sopii aivan siinä missä kaikki seurakoirarodutkin. Oma aktiivisuus, hyvä peruskoulutus pentuajoista lähtien sekä rakkauden ja rajojen ylläpito ovat avainasemassa kunnon koirakansalaisen kouluttamisessa.

Soveltuuko dalmatiankoira lapsiperheeseen?
Pääsääntöisesti kyllä soveltuu. Usein paremmin kuin hyvin! Kirjoitan siksi pääsääntöisesti, koska kuten aivan kaikissa roduissa, myös dalmatiankoirissa on luonne-eroja. Tärkeää on valikoida lapsiperheeseen avoin, reipas ja rohkea pentu. Taas kerran painotan pentueen vanhempien luonteita ja käyttäytymistä lapsia kohtaan. Kaikki koirat eivät osaa lapsia ottaa automaattisesti huomioon tai olla rennosti lasten seurassa. Tämä johtuu useimmiten siitä, ettei kyseinen koira ole ollut lasten kanssa tekemisissä. Dalmatiankoirassa on se ihana puoli, että ne jaksavat leikkiä ja touhuta lasten kanssa yleensä todella hyvin. Kokonsa puolesta dalmatiankoira ei kuitenkaan ole lasten lenkitettävä koira. Dalmatiankoira on vahva, keskikokoinen koira, jolla on aika usein taipumusta vetää hihnassa. Vastuullinen aikuinen lenkittää koiran itse.

 

Millaiseen ajankohtaan pentu kannattaa ottaa?
Ajankohta kannattaa valikoida siten, että itsellä ja perheellä on aikaa paneutua pennun koulutukseen ja opettamiseen ensimmäisten kuukausien aikana. Kaikki missä fuskaat pentuaikana, kostautuu takaisin kun koira on aikuinen. Pennun ensimmäiset viikot olisi hyvä olla pennun kanssa enemmän tai vähemmän paljon, ja opettaa pentu sisäsiistiksi ja yksinoloon. Kumpikaan kun ei ole päätösasia vaan vaatii harjoittelua ja totuttelua.


Paljonko dalmatiankoira maksaa?
Yhdistyksen määrittelemä vakuutusarvo FI-rekisteröidylle dalmatiankoiralle on 1.400 euroa (päivitys 1.1.2021 alkaen). Moni käyttää tätä myös ns. ohjehintana FI-rekisteröidylle dalmatiankoiralle. Yhdistys ei kuitenkaan määritä pentujen hintaa, vaan sen tekevät kasvattajat, kukin itsenäisesti. Värivirheellisen EJ-rekisteröidyn koiran voi saada hieman halvemmalla. (FI = normaali rekisteröity, EJ = ei jalostukseen rekisteröity). Kasvattaja päättää kuitenkin aina koiransa hinnan. Mikäli pennun hinta poikkeaa paljonkin suositushinnasta, voi miettiä ja kysyä miksi näin on. Ottakaa selvää ja pyytäkää perusteluita.

 

Mitä tarkoittaa EJ-rekisteröity?

EJ-rekisteri on kennelliiton ylläpitämä täysin virallinen rekisteri koirille, joita ei tule syystä tai toisesta käyttää jalostukseen. EJ-rekisteröity koira ei voi osallistua virallisiin näyttelyihin, mutta suureen osaan muita kilpailuja kyllä. Jotkut lajit vaativat kuitenkin virallisen näyttelytuloksen valioitumiseen, esimerkiksi metsäjälki on tällainen.

Mitä tarkoittaa blaffa?

Blaffa tarkoittaa värivirhettä. Dalmatiankoirat syntyvät täysin valkoisina, ja tämä blaffa on näkyvissä jo syntymästä lähtien. Blaffa on koira, jolla on syntyessään mustaa tai ruskeaa karvaa, yleensä korvassa tai silmän ympärillä. Värillinen alue suurenee koiran kasvaessa, eikä aikuisella se näytä pilkuilta vaan on yhtenäinen, musta tai ruskea, alue vailla valkoisia karvoja. (Lähde: Dalmatiankoirat - Dalmatinerna ry, www.findal.net)

Onko sinisilmäisyydellä vaikutusta koiran näköön?
Silmien väri dalmatiankoirilla ei itsessään altista silmäsairauksille. Sinisilmäisyys on dalmatiankoirilla valkoisen päävärin mukanaantuoma hylkäävä värivirhe, ja sillä uskotaan olevan yhteys synnynnäisen kuurouden esiintymiseen. Sinisilmäiset dalmatiankoirat tulee rekisteröidä EJ-rekisteriin.

Mitä tarkoittaa, jos pentu on +/- tai -/+ kuuloltaan? Miten se näkyy arjessa?
Dalmatiankoirien ja muidenkin valkoisten koirarotujen valkoiseen pääväriin (piebald-geeni) liittyy riski yhden tai kahden korvan kuurouteen. Mikäli tämä valkoisen värin mukanaan tuoma kuurous pennulla esiintyy, se on todettavissa kuulotestillä jo ennen luovutusikää. Dalmatiankoirat kuulotestataan (BAER) noin 6-7 viikon ikäisinä. Vastuulliset kasvattajat testaavat aina koko pentueen kerralla, jotta saadaan tieto pentueen kuuloista tulevia jalostustarkoituksia, kasvattajan omia kasvatustavoitteita varten sekä rotuyhdistyksen ylläpitämiin tilastoihin. Pentueen tulokset on nykyään yleensä aina nähtävissä Kennelliiton ylläpitämässä jalostustietokannassa. Mikäli pennulla on vain yksi kuuleva korva, se ei tee koirasta viallista tai kuuroa. Suurimmassa osassa tällaisia tapauksia edes pentueen kasvattaja ei osaa erottaa toispuoleisesti kuulevaa pentua molemminpuoleisesti kuulevasta pennusta ilman tätä BAER-kuulotestiä. Niin hyvin koira paikkaa yhden aistivajeen toisen aistin käytöllä. Ne kenellä toispuoleisesti kuuleva koira on, voivat nähdä hienovaraisia viitteitä tästä arjessa. Esimerkiksi mikäli koira nukkuu kyljellään kuuleva korva lattiassa kiinni, saatetaan tarvita hieman reippaampi kutsuääni. Ja esimerkiksi metsässä, missä ääni kiertää ja kaikuu, voi äänen tulosuunnan hahmottamisessa mennä se pieni hetki pidempään kuin molemminpuolin kuulevalla.

 

Saanko itse valita minkä pennun haluan?
Yleensä et. Kasvattaja tuntee pentueen, pentueen vanhemmat ja on pentujen kanssa vähintään niiden elämän ensimmäiset seitsemän viikkoa. Tässä ajassa pentujen väliset luonne-erot tulevat hyvin esiin. Kasvattaja auttaa valitsemaan oikean pennun oikeaan perheeseen. On erittäin tärkeää, että sekä perheen että pennun energiatasot kohtaavat ja että toiveita vastaava pentu päätyy oikeaan kotiin.


Mitä pennun valinnassa pitäisi ottaa huomioon?
Tärkeää on listata itselleen mitä koiralta toivoo. Haluatko harrastaa tavoitteellisesti esim PK-lajeja, vai haetko ihan vaan lenkkikaveria ja kainaloista. Yhden pentueen sisällä on yleensä jonkin verran luonne-eroja ja eroja pentujen energiatasoissa. Hyvä kasvattaja katsoo kanssasi mikä pentu on luonteeltaan ja energialtaan sinulle sopivin. Mikäli näyttelyt kiinnostavat, kerro sekin kasvattajalle, jotta voisit saada mahdollisuuden näyttelypotentiaaliseen pentuun. Yksikään kasvattaja ei kuitenkaan voi luvata näyttely- tai harrastusmenestystä millekään pennulle. Kasvattaja voi vain katsoa pentueen sopivimman yksilön sinulle.

 

Onko dalmatiankoiralla riistaviettiä?

Toisilla on ja toisilla ei. Erittäin vahvan riistavietin omaava dalmatiankoira ei ole yleinen, mutta ei täysin harvinaisuuskaan. Tärkeää on erottaa saalisvietti riistavietistä. Saalisviettiä löytyy liki kaikilta koirilta ja sillä tarkoitetaan liikkuvan maalin jahtaamista. Moni dalmatiankoira siis varmastikin lähtee tilaisuuden tullen nenän edestä singahtavan jäniksen perään, mutta harvalla on riistaviettiä niin paljoa, että maa- tai ilmavainun avulla etsisi ja jäljestäisi riistaa tarkoituksenmukaisesti.

Mitä tarkoittaa sijoituskoira?

Sijoituskoira tarkoittaa luovuttajan (useimmiten koiran kasvattajan) omistuksessa tiettyyn ikään saakka pysyvää koiraa, johon luovuttajalla on omistusaikansa puitteissa jalostus-, näyttelyttämis- ja koeoikeus. Nartuilla tämä ikä on maksimissaan neljä vuotta tai kunnes yksi pentue on tehty, kumpi tulee ensin täyteen, ja uUroksilla ikäraja on viisi vuotta tai kolme astutusta, kumpi tulee ensin täyteen. Painavista syistä näistä voidaan poiketa yhteisellä sopimuksella, mutta siihen on oltava tosiaan painava syy. Sijoituskoira asuu vastaanottajalla (sijoituskodissaan) aivan normaalina perheenjäsenenä. Sijoituskoti huolehtii, hoitaa, ruokkii ja ylläpitää muutoinkin koiraa aivan normaalisti. Normaalista perusterveydenhuollosta ja rokotuksista sijoituskoti vastaa myös aivan normaalisti. Muista sairaudenhoitokuluista osapuolet vastaavat puoliksi, mikäli muuta ei ole sovittu. Luovuttaja vastaa kaikista jalostukseen liittyvistä terveystarkastuksista, näyttelyttämisen ja kokeiden aiheuttamista kustannuksista, mikäli muuta ei ole osapuolten kesken sovittu. Sijoituskoti sitoutuu pitämään sijoituskoiran näyttelykunnossa ja noudattamaan luovuttajan antamia ohjeita. Sijoituskoirasta maksetaan yleensä arviolta puolet koiran arvosta. Tämä maksu palautetaan vastaanottajalle kun pentue / pentueet on sopimuksen mukaisesti tehty. Mikäli luovuttaja ei käytäkään koiraa jalostukseen syystä tai kolmannesta, jää maksettu sijoitusmaksu luovuttajalle. Sijoituskoiran ottaminen edellyttää hyvää yhteistyökykyä ja -halua niin luovuttajalta kuin vastaanottajaltakin. Tämän takia on tärkeää, että luovuttaja ja vastaanottaja ajattelevat koiranpidosta samalla lailla ja omaavat samankaltaisen arvomaailman. Sijoituskoira on usein se pentueen lupaavin pentu, kasvattajalle arvokas jalostuksellisesti ja siksi kasvattajat ovat tarkkoja keiden kanssa lähtevät yhteistyöhön sijoituskoirien kanssa. Sijoitussopimus on aina kirjallinen, mutta erittäin suuressa osassa on myös molemminpuolinen luottamus ja yhteinen halu ja päämäärä toimia aina koiran parhaasi.

HYÖDYLLISIÄ LINKKEJÄ (tutustuthan alla oleviin linkkeihin huolella)

Rotuyhdistyksen Dalmatiankoirat - Dalmatinerna ry:n kotisivut: https://www.findal.net/

Rotuinfo: https://www.findal.net/rotuinfo/

Rotumääritelmä: https://www.findal.net/@Bin/171669/rotumaaritelma_dalmatiankoira_2012.pdf

 

Rotumääritelmän tulkinta: https://www.ulkomuototuomarit.fi/material/dal_rotumaaritelman_tulkinta.pdf

Dalmatiankoirien terveys: https://www.findal.net/rotuinfo/terveys/

Jalostuksen tavoiteohjelma 2018-2022 https://jalostus.kennelliitto.fi/RotuPDF.ashx?R=153&T=2

LUA aikajana http://www.thedogplace.org/GENETICS/Dalmatians-AKC-accepts-LUA-Mitchell-117.asp?fbclid=IwAR1BZ4dwULkds_BJqzOuEVc7ELX2gYxFA3zXS0gca9r-eABVbLpH9P06CN0

bottom of page