top of page

27 vrk --> synnytykseen, pentujen kehitys

Ultratutkimuskirjoituksessa kerroin mitä siellä masussa tapahtuu tiineysvuorokausilla 0-27. Nyt kerron tiineysvuorokausista 27-63. Tiineys kestää keskimäärin 63 vrk ovulaatiosta laskettuna. Mikäli progesteronitestiä ei ole tehty, narttu synnyttää yleensä 56-70 vrk kuluessa astutuksesta. Vaihteluun vaikuttaa rotu, onko ensikertalainen vai ei, pentueen koko ja tosiaan hedelmöittymisen ajankohta. Progesteronitestauksella saatu tieto LH-piikin ja ovulaation ajankohdasta auttaa tosiaan määrittämään oikean astutusajankohdan ja lisäksi saa aika tarkan oletetun synnytyspäivän laskettua.


Nyt eletään Ainon kuudetta tiineysviikkoa, tänään on siis vrk 42 ensimmäisestä astutuksesta ja ovulaatiosta. Neljännestä tiineysviikosta alkaen vatsaontelo alkaa pikkuhiljaa laajeta. Myös nisät suurenevat ja punertuvat neljännen viikon paikkeilla. Ainolla tämä vatsaontelon laajeneminen ja nisien suureneminen alkoi kolmannen viikon lopulla, mutta yksilöllisiä eroja on aina. Ja mikäli narttu ei ole ensikertalainen emä, on tiineyden merkit havaittavissa yleensä nopeammin kuin ensikertalaisilla. Vatsaontelo laajenee selvästi 5-6 tiineysviikolla ja sikiöiden liikkeitä pääsee yleensä tuntemaan 8 tiineysviikosta eteenpäin. Narttu voi vuotaa kirjasta limavuotoa 6-9 tiineysviikoilla.


30 vrk LH-piikistä (LH-piikki = 1-2 päivää ennen ovulaatiota) alkiorakkuloiden koko on noin 3 cm. Tällöin sydän on jo kehittynyt, sydän on ensimmäisenä ns valmis. 40 vrk sikiöillä on jo silmäluomet, kynnet ja sukupuolikin olisi jo nähtävissä. Ainon pentujen sukupuolet olisi siis nähtävissä nyt. Mutta vaikka utelias olenkin, tätä tietoa maltetaan kyllä odottaa synnytykseen.


Selkänikamat ja häntä on kehittynyt vrk 33 mennessä, samoin raajat. Luuston kalkkeutuminen tapahtuu kuitenkin vasta vuorokausilla 42-45 ja sen jälkeen pennut näkyvät vasta röntgenkuvassa. Luuston kalkkeutuminen on riittävän pitkällä röntgenkuvausta ajatellen arviolta vrk 50 jälkeen. Röntgenkuvausta voidaan käyttää apuna mikäli halutaan tietää pentujen tarkka lukumäärä esim synnytystä varten. Röntgenkuvaus ei anna tietoa sikiöiden voinnista muutoin, eli pentujen elinvoimaisuutta ei siitä nähdä.


Kuvassa D-pentueen emän Dimmun rtg-kuva vrk 51. Kuvassa nähtävissä 8 pennun selkärangat ja kallot. Pentujen laskeminen kuvasta on oma taitolajinsa, mutta onhan se hauskaa niitä yrittää sieltä laskea. Asiantunteva eläinlääkäri saa kyllä laskettua pennut aika tarkkaan. Todella isot pentueet ovat oma lukunsa, koska yksi pentu saattaa peittää toisen jos osuvat sopivasti kuvaan. Lähtökohtaisesti siis rtg-kuvasta saadaan tieto pentujen määrästä. RTG-kuvaus on edessä Ainollakin parin viikon sisällä.


Aivot ja selkäydinhän aloittivat kehittymisen jo kahden tiineysviikon kohdalla. Niiden kehittyminen jatkuu tiineyden loppuun saakka, iso- ja pikkuaivot kehittyvät vuorokaudesta 36 alkaen.


Kitalaen kehityksen krittinen vaihe on vuorokausien 24-34 paikkeilla. Täysin kehittynyt ja ehjä kitalaki on edellytys sille, että pentu pysyy tissillä, kykenee nielemään ja ruoka menee sinne minne sen kuuuluukin. Kitalakihalkiot ovat kohtalaisen yleinen "valuvirhe" koiranpennuilla, dalmatiankoirilla kylläkin harvinainen. Toisissa roduissa kitalakihalkioita on paljonkin ja esimerkiksi vuorokaudella 34 nartun mahdollisesti saama kortisonihoito voi aiheuttaa kitalakihalkioita pennuille. Kitalakihalkioita voivat aiheuttaa lääkeaineet, foolihapon puute, mekaaniset ja hormonaaliset tekijät sekä perintötekijät.



Lähde: Helena Koskentalo, Parempaan pentutulokseen, Koirakasvattajan käsikirja sekä ELL Nina Menna Vetcare Oy ja Mäntsälän eläinlääkäriasema julkaisu: Koiran lisääntyminen, 2015

2 840 katselukertaa

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page