top of page

Mitä meillä syödään?

Dalmisteni karvanlähtö on meillä vähentynyt, mitä ihmettä?


Niin. Sitä ihmettelen itsekin. Voi olla toki että kyseessä on vain ohimenevä ilmiö, mutta toivottavasti ei ole. Aloin tuossa joku aika sitten kiinnittämään huomiota siihen, että hetkinen... Näistähän ei lähde karvaa enää samalla lailla kuin ennen! Karva on kaikilla kiiltävää, sileää, tiivistä ja puhdasta. Koiraa silittäessä käteen ei jää rasvakerrosta, ei hilsettä eikä likaa. Ei vaikka nämä rallattavat menemään pitkin kuraojia, peltoja ja vaikka mitä. En edes muista milloin olisin pessyt koiriani viimeksi... (hyi minua) Tervettä turkkia ja ihoa ei normaalisti tarvitse tosiaan pesuaineilla pestä. Ja yhdellä dalmatiankoiristani on atopia, uskaltaisin melkein sanoa, että silläkin hyvä sisäinen hyvinvointi pitää oireilun kohtalaisen lievänä...


Dalmatiankoiria asuu tässä talossa siis neljä kappaletta. Ja dalmiksistahan karvaa lähtee sen koko vuoden kestävän karvanlähtöajan. No eipäs nykyään enää lähdekään! Mitähän me sitten oikein tehdään ja pistellään kitusiin?


Karvan hyvinvointi tulee ihosta, ihon hyvinvointi suolistosta. Sisäisesti hyvinvoiva koira voi hyvin myös ulkoisesti.

  • Meillä koirat ovat syöneet Golden Eagle Holistic Health Duck & Oatmeal - nappulaa nyt parin vuoden ajan. Toki valikoimaa käytetään laajemminkin, mutta nyt on menty tällä kaikilla.

Golden Eaglen ruokiin päädyttiin ihan sen vuoksi, että

  • Valikoima on laaja, eri proteiineja ja eri hiilihydraatteja on valikoimassa riittävästi (jokaiselle jotakin)

  • Proteiinimäärät dalmatiankoirille ideaaliset monessakin eri nappulassa.

  • Rasvan määrä on maltillinen. Rasvan määrää ruoassa on helppo nostaa, vähentäminen on mahdotonta.

  • Liharaaka-aineet ruoissa ovat korkealaatuisia ja puhtaita kemikaaleista ja synteettisistä aineista: Golden Eaglen ruoissa käytetään ainoastaan ihmisravinnoksi hyväksyttyjä raaka-aineita.

  • Viljat on luonnollisia kokojyväviljoja: Luonto tekee viljat kokojyväisinä. Sellaisinaan ne sisältävät paljon ravintoaineita, kuten proteiineja, hiilihydraatteja, kuitua ja ehdottoman tärkeitä vitamiineja sekä hivenaineita.

  • Golden Eagle Holistic Health® -ruokiin ei lisätä mitään, mikä ei olisi terveellistä lemmikille. Aineita, joita edes epäillään aiheuttavan terveydelle ongelmia, ei käytetä. Aineita, kuten etoksikiini, BHA, BHT tai mikä tahansa kemikaali, joita usein lemmikin ravinteista löytyy, vaikka ne ovat ihmisravinnossa kiellettyjä, ei käytetä.


Täytyy muistaa, että mitään kuivamuonaa ei voida tehdä vain yhden rodun tai rotutyypin tarpeet oikeasti kokonaan täyttäväksi. Dalmatiankoira on erittäin energinen koira, joka tarvitsee laadukasta proteiinia ja lisäksi laadukasta rasvaa. Tämän vuoksi olen päätynyt nappulaan, joka täyttää koiran perustarpeet, on laadukas ja maistuvaa. Kun kyseessä tosiaan on energinen rotu, viritän nappularuokaa hieman lisäämällä ruokaan raakaa lihaa. En paljoa, sanoisin, että noin 80% ruokavaliosta koostuu edelleenkin nappulasta. Määrä on riippuvainen myös koiran kulutuksesta, kuluttavien lajien harrastuskoiran ruokinta on osin oma juttunsa. Liha dalmatiankoiralle tulee olla ehdottomasti nahatonta ja sisäelimetöntä. Dalmatiankoirilla lihan syöttämisessä tulee tosiaan olla tarkkana ja huomioida aina proteiinien sisältämä mahdollinen puriini. Mikäli olet vähänkään epävarma asiasta, kysy ja selvitä. Raaka liha sisältää kosteutta n. 70-80% ja proteiinipitoisuus lihassa on yleensä 15-20%. Puriinien osalta varmaankin paras pääsääntö on, että mitä punaisempi liha, sitä enemmän siinä on puriinia. Tämä on ihan hyvä nyrkkisääntö, mutta ei aukoton. Lisätietoja eri ruoka-aineiden puriinimääristä löytyy esim. täältä: https://elevatehealthaz.com/wp-content/Purine%20Table.pdf


"Rasva on erittäin tärkeässä roolissa koiran ruuansulatuksen, energian tuotannon sekä ylipäätään hyvinvoinnin kannalta. Rasvan, ja nimenomaan hyvälaatuisen eläinrasvan, puute lienee ruokinnan suurin ongelma. Se aiheuttaa suurempia ongelmia kuin yliannos hiilihydraatteja ja näkyy heti turkissa, tassuissa ja koko elinvoimassa. Rasva on tärkein, mutta koiranruokintakirjallisuudessa vähiten käsitelty koirien ravitsemuksellinen kysymys." (lähde: https://www.katiska.eu/tieto/rasvat/rasva-ruokinnassa/ )


Paras rasva koiralle on ehdottomasti eläinrasva. Koira kykenee imeyttämään eläinperäistä rasvaa paremmin kuin kasviperäistä. Siksi pyrin syöttämään nappulan lisänä mieluiten rasvaista lihaa. Kalasta saatava rasva olisi eniten jeppis, mutta koska hinta ja nahattoman sekä sisäelimettömän saatavuus, käytän siis lihana rasvaista lihaa, esim peuraa.

(Kuvassa annokseen lisätty Effektri Gold tekee tuon värin veteen.)


Koiralle välttämättömät Omega-3 (mm. DHA+EPA) ja Omega-6 on usein lisättynä hyvälaatuiseen nappulaan. Pikainen tutkimus osoittaa, että ainakin yllä mainitsemassani Golden Eagle Holistic Health Duck&Oatmeal-nappulassa Omega-3 ja Omega-6 määrät ylittävät kirkkaasti minimeinä pidetyt suositukset. Mutta kun huomioidaan kuivamuonassa olevan yleensä aika suuren kuitumäärän vaikutus rasvojen imeytymiseen ja lisäksi se, että Omega-6:n saannin suhde Omega-3:een tulisi olla völillä 5:1-10:1, lisään hieman vielä purkista molempia. Nimimerkillä "ennemmin pikkuöverit kuin vajarit".


Tämän vuoksi siis lurautan ruoan sekaan vielä Effektrin omega-3 öljyä pullosta. Pääpaino tuossa on Omega-3:lla, joka siis sisältää villikalasta eristettyä DHA:ta ja EPA:a. Vink vink, Effektrin villikalaöljystä peräisin oleva omega-3 on eristetty niin pitkälle, että se sopii myös kala-allergikoille ja muutoin lohiöljystä närästäville koirille.


Perheen seniorin sekä juniorin vuoksi käyttöön on meillä valikoitunut Effektri-tuoteperheen Effektri Gold, joka on siis Omega-3 öljy johon on lisätty nivelterveydelle suotuisia MSM:ää, glukosamiinia ja kondroitiinia. Gold on omiaan myös aktiivisille liikkujille. Siksi meillä sitä saavat tosiaan kaikki. Nivelravinteet kun tuppaavat olemaan sellaisia, että mikäli niistä hyötyä meinaa koiralle saada, tulisi niiden käyttö aloittaa ennaltaehkäisevästi jo ikääntymisvaiheessa. Mitään jo muodostuneita nivelrikkoja ne eivät paranna, mutta saattavat tosiaan ehkäistä ongelmien muodostumista tai vähentää oireiluja. Ja tässäkin tapauksessa kun övereistä ei ole haittaa jos ei hyötyäkään, olen syöttänyt myös purkista Trikemin MaxGlucosamine-glukosamiinilisää. Älkää kysykö miksi sitäkin ruokaan lisään, taisin saada halvalla se purkin. Ja eipä siitä haittaakaan ole, jos ei lisähyötyä.

Ja koska kuulun ihmistyyppiin "tekniikanmaailma testaa", on testissä meillä myös Black Balance for Dogs-ravintolisä.


"Black Balance on voimakas prebioottivalmiste, joka ruokkii hyvien mikrobien kantaa eläimen elimistössä. Black Balance edistää koiran suoliston ja vatsan normaalia toimintaa yhdessä monipuolisen -ja tasapainoisen ruokinnan kanssa." (lähde: https://www.effebalance.fi/tuotetiedot/black-balance-for-dogs-mikrobiomin-hyvinvointiin-koirille/ )


Tämä perheen atoopikko kun pentuna sairasti giardia-loisen, sai tämä s**tanallinen loinen koiran suoliston sekaisin kuin Turusen pyssy ja useammaksi vuodeksi. Siinä rytäkässä sitten alkoi skaggeli maistumaan oikeinkin hyvälle hänen mielestään ja vielä koiran ollessa 5v, nostaa tuo iljettävä tapa päätään näin syksyllä kun ensimmäiset pakkaset tulevat. Tässä edellä mainitussa testissä on siis tarkoitus testata, voisiko tällaisella mm. humusta sisältävällä ravintolisällä saada vaikutusta koiran skaagelin syömisen hillitsemiseen vai ei. Nähtäväksi jää. Ainakin tuo tuote tekee hyvää suolistolle, jotta mitään haittaa siitä ei ainakaan ole.


Ja sitten meillä syödään luita. Siis ihan raakoja oikeita luita. Niistä lemppareita ehdottomasti naudan lumpiot ja nivelet (etuhampaiden ja premolarihampaiden puhdistukseen), isot lihaisat possun ribsit (erinomaisia varsinkin takahampaiden puhdistukseen) sekä broilerin nahattomat koivet. Luut toimivat meillä pääosin ajanvietteenä ja hampaiden puhdistukseen. Emme ole joutuneet käymään hammaskiven poistossa kertaakaan näiden nykylaumassa olevien koirieni kanssa. Toki näille luita voi syöttää kaikille, aina kaikkien yksilöiden kohdalla se ei valitettavasti ole mahdollista tai ei olla totuttu siihen.

Ensimmäisessä kuvassa kohta 10v uroksen legot (joo, puuttuu premolar, ja hieman ien nyt punottaa kun vasta söi luuta) ja oikealla 4,5 vuotiaan purukalustoa (joo, siltäkin puuttuu premolar). Näissä kuvissa kiinnittäisin huomiota varsinkin takahampaisiin, mihin kerääntyy yleensä kenkkumaisesti se hammaskivi ja sitä on hankala saada pois ilman eläinlääkärin rauhoituksessa tehtävää hammaskiven puhdistusta. Luiden syöminen tekee myös ikenille hyvää.


Silti lisään pakollisen: muistakaa harjata koiranne hampaat päivittäin!


Luulen, että karvanlähdön vähenemiseen on vaikuttanut eniten tuo laadukas nappula ja siihen päälle Omega-3:n riittävä saanti. Luista ja muista puhuin nyt ihan lämpimikseni vaan kun teki mieli puhua.


Että sellainen "tarina" tällä kertaa. Meidän koiria saa tulla klähmimään ja silittelemään kyllä aina, mutta huomautan, että tapahtumissa ja muualla vähän jännittävissä paikoissa (jännitys voi huom olla ihan positiivistakin jännittämistä) karvaa lähtee yleensä enemmän kuin laki sallii. Muistanette oman koiranne vaikka rokotuksilla :D Eli se ei tee minusta tarinoitsijaa :D


Ps. Ja jottei tulisi väärää kuvaa, karvaa lähtee edelleenkin, mutta huomattavasti vähemmän kuin ennen.

Pps. Jos tämä on unta, älkää herättäkö.


621 katselukertaa

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Commentaires


bottom of page